loading

Вогонь горить нерівномірно, часто гасне, коптить, з’явилися діри в корпусі чи деталях плити, або ж елементарно відчуваєте запах газу? Ми радимо не зволікати з викликом майстра. В Україні через несправності газових приладів гинуть 50–80 людей, отримують травми – більше 100. 

Про те, які сигнали свідчать про небезпеку, говоримо з технічним директором ТОВ «Газ-Сервіс» Григорієм Беспаловим.

Ознака 1. Погано запалюється, гасне або горить нерівномірно

Причина: часто це трапляється, коли в процесі приготування їжі збігають вода чи інші рідини, які заливають газові форсунки. Забиваються канали конфорки також жиром, пилом та рештками їжі. Деформуються деталі через неправильну експлуатацію.

Чим це загрожує? Існує небезпека виділення чадного газу та відповідно отруєння ним. У гіршому сценарії – вибух при повторному запалюванні.

Ознака 2. Запах газу в приміщенні

Причина: одночасна експлуатація й варочної поверхні, і духової шафи. Це категорично заборонено правилами експлуатації. Перегрів корпусу та деталей плити призводить до пересихання патрубків та змащувального матеріалу на них. Або ж у вас не працює система газового контролю (яка є лише в сучасних плитах), чи її взагалі немає.

Чим це загрожує? Відповідно, коли з певних причин вогонь гасне – газ продовжує витікати в приміщення. Або ж він банально «травить» через з’єднання, які втратили щільність. А це може призвести до отруєння або навіть до пожежі та вибуху.

Ознака 3. Червоний вогонь, коптіння

Причина: усе теж. Часто це відбувається через плавлення деталей на плиті або ж забруднення сміттям, жиром чи іншим брудом конфорок.

Чим це загрожує? Через забиті форсунки вогонь може згаснути, відбудеться витік газу. А це перша причина отруєнь та вибухів.

Ознака 4. Нещільно закриваються двері духової шафи

Причина: із часом завіси послаблюються, деформуються й з’являються щілини. На перший погляд, це, здавалось би, не впливає на процес приготування, а тим паче не несе жодної небезпеки. Але це не так.

Чим це загрожує? Через щілини продукти згоряння потрапляють у вашу кімнату, і здогадайтеся, як вони діють на людину.

Ознака 5. На стінах духовки з’явилися діри або ж прогоріло дно

Причина: постійне перегрівання корпусу через порушення правил використання обладнання. Усе теж одночасне приготування їжі на плиті та в духовій шафі, про яке вже згадували.

Чим це загрожує? Продукти згоряння летять у приміщення, що викликає отруєння. Інші катастрофічні наслідки – задуха чадним газом чи вибух у квартирі.

Як уникнути катастрофи? Технічний директор ТОВ «Газ-Сервіс» Григорій Беспалов радить у будь-яких випадках викликати майстра. Адже самовільне втручання в систему газового обладнання заборонено та й може мати трагічні наслідки.

– Майстер обстежить обладнання, повідомить причини несправності, прочистить деталі або ж пояснить, які з них потребують заміни, – каже Григорій. – 80-90% плит у черкаських квартирах – це обладнання, якому десятиліття, із ним потрібно бути максимально обережним. Аби уникнути ризиків та не боятися за своє життя, слід проводити щорічне обстеження. Це можливість оглянути газові крани на витоки, стан патрубків, які з’єднують плити й колонки з газопроводом, ключові деталі, аби убезпечити вас від катастрофічних наслідків.

Помітили один із тривожних сигналів на своїй кухні, телефонуйте нам: (0472) 50-05-58 або 50-05-54. Проконсультуємо та вирішимо вашу проблему максимально швидко та дешево.